top of page
Nom Eat
Zoeken

Whipped cinnamon butter (veggie)

Fluffy opgeklopte boter op smaak gebracht met echte kaneel en vanille. Dit wil je echt op je volgende brunchtafel. De gebruinde boter in combinatie met de kaneel en vanille geeft een karamelachtige smaak. Yum!


Je kan proberen dit recept vegan te maken, maar dan ga je niet hetzelfde resultaat krijgen. Door de roomboter noisette te kleuren (zoals dat in vaktermen heet) ga je de melkdeeltjes in de boter eigenlijk karamelliseren, vandaar de karamel-achtige smaak die ongelooflijk lekker is. Dat kan (jammer genoeg) niet met vegan boter.


Serveer deze boter bij pannenkoeken, croissants, brioche, brood... Wat je maar wil.


Wat is whipped butter?

Whipped butter, of ook: opgeklopte boter, is luchtige fluffy opgeklopte boter. Het is heel lekker omdat het een heel zacht mondgevoel geeft.

Hoe maak je whipped butter?


Opgeklopte boter maken is eigenlijk heel leuk. Je zorgt eerst en vooral dat je een grote kom met ijswater (water met ijsblokjes) hebt klaarstaan en een lege kleinere (inox) kom die erin past. Je hebt ook een klopper nodig (bij voorkeur een elektrische handklopper; maar een niet-elektrische lukt ook).


Vervolgens ga je de boter smelten, in de lege kom doen en die kom zet je dan in het ijswater (zorg wel dat er geen water in de kom met boter terecht komt). Dan ga je met de klopper de boter opkloppen. Doordat de inox kom zo snel ijskoud wordt van het ijswater gaat de boter terug opstijven. Door het kloppen versnel je dit proces én geef je de boter ook een fluffy textuur.


Hieronder volgt mijn recept voor opgeklopte beurre noisette met kaneel, maar je hoeft de boter niet per se te laten bruinen en je kan ook andere specerijen gebruiken, of gewoon zout.


Recept voor whipped butter

Ingrediënten

  • 160 g echte roomboter

  • 1 tl echte kaneel (ceylon-type) (ik gebruik die van Mill & Mortar*)

  • 1/2 tl vanillepoeder (ik gebruik die van Mill & Mortar*)

  • 3/4 el agave- of ahornsiroop

  • mespuntje zout (naar smaak)


Bereiding (15 min.)

  1. Zet een grote kom met ijswater (water + ijsblokjes) klaar en een kleine lege inox kom (die in de kom met ijswater past). Leg ook een (elektrische) handklopper klaar.

  2. Smelt de boter tot beurre noisette (tot ze dus licht gebruind is en lekker ruikt) op een niet te hoog vuur. Dit duurt zeker enkele minuten.

  3. Doe de gesmolten beurre noisette in de lege inox kom en voeg de kaneel, het vanillepoeder, de agave/ahorn en het zout toe.

  4. Zet de kom met de boter in de kom met het ijswater en klop de boter tot ze fluffy is (klop niet té lang want dan wordt de boter weer echt hard). Eerst lijkt er niets te gebeuren, maar na even zie je dat de boter tegen de kom blijft plakken omdat ze is afgekoeld: die schraap je er tijdens het kloppen mee af en je blijft terwijl echt goed kloppen. Plots gaat het heel snel en heb je je whipped butter.


    Je kan deze boter even lang bewaren als de houdbaarheid van de boter zelf, maar haal ze minstens een uur voor gebruik uit de koelkast om zacht te worden.


Geniet ervan! Liefs, Lisa


*ik kreeg deze Mill & Mortar kruiden van Smekk om hiermee recepten te ontwikkelen. Deze samenwerking is op mijn vraag, omdat ik fan ben. Met de code NOMEAT10 krijg je 10% korting op de hele webshop van Smekk. Yay!!!



Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page