Semifreddo is ongetwijfeld een van mijn favoriete Italiaanse desserts. Denk je nu "semi wat!?"? Semifreddo is een Italiaans dessert dat doet denken aan gelato, maar toch anders is. De naam zegt het al: het is maar half koud (bevroren), en oh zo lekker. Ik at het in een authentiek restaurantje in het mooie Corniglia, een van de Cinque Terre. Nadien creëerde ik deze zalige vegan versie met chocolade, kers en pistache.
*dit recept ontwikkelde ik 1,5 jaar geleden (in september 2021) toen ik een e-bookje wilde maken met allerlei vegan Italian-inspired recepten (vanuit mijn reis herinneringen). Dat kwam er uiteindelijk nooit echt van, maar enkele recepten waren wel reeds gemaakt. Die deel ik hier dus nog graag, want ze waren wel echt lekker.
Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!
Recept Vegan Semifreddo
Ingrediënten (8 porties):
180 g pure chocolade
300 g zijden tofu* (voor de romigheid)
scheutje donkere rum (optioneel)
100 ml aquafaba (voor de luchtigheid)
100 g plantaardige melk
1 el maïszetmeel
snuif zout
2 tl vanille
1,5 el agave
2 handenvol ongezouten pistachenoten, grof gehakt
200 g kersen (mag diepvries)
Bereiding (30 min. + 1 nacht in de vriezer):
Smelt de chocolade au-bain-marie. Bedek een rechthoekige bakvorm (cakevorm) met bakpapier.
Mix de zijden tofu glad met een staafmixer, optioneel met een scheutje donkere rum. Zet opzij.
Meng de helft van de plantaardige melk met het maïszetmeel tot er geen klonters meer zijn. Verwarm de rest van de melk in een kookpotje tot het kookpunt en voeg dan, al roerend, het maïszetmeelmengsel toe tot het geheel is ingedikt. Voeg een snuifje zout, de agave en vanille toe. Dit is de custard.
Klop met een elektrische klopper de aquafaba volledig stijf zoals eiwit.
Meng de chocolade en de zijden tofu tot een egaal geheel in een warme kom, zodat de chocolade niet stolt. Meng dan de custard door het geheel. Voeg dan de pistachenoten en kersen toe en meng door elkaar.
Voeg tot slot voorzichtig de opgeklopte aquafaba toe. Meng die er heel voorzichtig door zodat de luchtigheid behouden blijft (die techniek heet 'folden', omdat je met een pottenlikker de aquafaba onder het mengsel 'vouwt'). Check zeker mijn video op Instagram van dit recept, als je niet helemaal weet wat ik bedoel.
Doe het mengsel in een bakvorm of schotel met bakpapier en dek. Zet een nachtje in de vriezer.
Laat een vijftal minuten 'ontdooien' vooraleer je het serveert. Snij in plakjes van ongeveer 2 cm dik. Smakelijk!
Liefs, Lisa
Комментарии