Ik hou zo van smaken van de zee: zilt, fris, yum! In mijn e-book So Fishy (dat je trouwens hier gratis kan downloaden) verzamelde ik al al mijn tips om vissige smaken en texturen in je gerecht te krijgen. Dit recept bouwt daar helemaal op verder door het gebruik van bepaalde smaakmakers en specerijen, zoals witte wijn, citroen, prei, Mermaid's Bite specerijen* (een frisse pittige mix van venkel, munt, zeewier...), dille en zeewier. Dat komt allemaal samen deze zalige creamy pasta.

*ik kreeg deze Mill & Mortar kruiden van Smekk om hiermee recepten te ontwikkelen. Deze samenwerking is op mijn vraag, omdat ik fan ben. Met de code NOMEAT10 krijg je 10% korting op de hele webshop van Smekk. Yay!!!
Hoe maak je deze sea pasta?
Ingrediënten (voor 5-6 porties)
400 g tagliatelle (of andere lange pasta)
2 el olijfolie
peper en zout
1 ui, in halve ringen
3 teentjes knoflook, in plakjes
2 preien, gewassen en fijngesneden
4 wortels, geschild en in dunne plakjes
300 ml droge witte wijn
400 ml plantaardige room (bij voorkeur Oatly haverroom, die is het lekkerst)
200 ml kookwater van de pasta
240 g witte bonen (1 blik) (bij voorkeur butter beans), gespoeld en uitgelekt
1,5 tl Mermaid's Bite van Mill & Mortar*
1 tl gedroogd zeewier (optioneel) (ik gebruikte dulse)
1 tl gedroogde dille (of 2 el verse dille)
1 citroen (zeste; en sap van 1/2 citroen)
75 g zeekraal of zeebanaan (of andere zeegroente) (optioneel)**
Bereiding (30-45 min.)
Snij alle groenten volgens de aanwijzingen in de ingrediëntenlijst.
Kook de pasta in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar kook hem iets minder lang, hij gaart nog kort verder in de saus. Hou 200 ml van het pasta kookwater opzij.
Verhit 2 el olijfolie in een grote pot op middelhoog vuur en stoof de ui aan tot glazig. Voeg dan de knoflook, prei en wortel toe en kruid met wat peper en zout. Roer goed door en stoof verder aan op middelhoog vuur voor 5 tot 10 minuten tot de groenten een beetje zachter zijn geworden (maar nog niet volledig gaar).
Verhoog het vuur en blus de groenten met 300 ml witte wijn. Roer goed door en laat de wijn kort uitkoken.
Voeg de room, het kookwater van de pasta, de witte bonen, het sap en de zeste van 1/2 citroen, Mermaid's Bite, zeewier (indien je gebruikt) en dille toe. Laat het geheel nog 5 tot 10 minuten sudderen op middelmatig vuur tot de groenten gaar zijn.
Voeg de gekookte pasta toe en laat nog enkele minuutjes mee sudderen.
Proef en breng indien gewenst verder op smaak met peper, zout en citroensap.
Verhit voor de zeekraal/zeebanaan een heel klein beetje olie in een pan op hoog vuur. Voeg de zeekraal voorzichtig toe als de pan heel heet is en wok heel kort (minder dan 1 min.). Haal meteen van het vuur. Serveer de sea pasta in diepe borden en werk af met de zeekraal/zeebanaan en nog wat citroenzeste.
Smakelijk!
x Lisa
**zeekraal en zeebanaan zijn zeegroenten (geen wieren) die knapperig, zilt en sappig zijn. Ik vind ze het lekkerst als je ze heel kort wokt in een hete pan (zoals in bovenstaand recept) en dan zijn ze de ideale afwerking op een gerecht als dit. De moeite om eens te proberen.
Comments