Een heerlijk gerecht met het beste dat de herfst te bieden heeft. Gezond en enorm voedzaam, maar een bom aan smaken en texturen (zuur, romig, crunchy, umami). Door de bonen op deze manier te bereiden zorg je ervoor dat er extra veel smaak ín je boontjes zit en niet enkel in het gerecht errond. Zalig!
Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!
Ingrediënten (voor 4 porties):
Voor de citroen-rozenbonen:
200 g droge witte bonen (enkele uren tot één nacht geweekt in water)
4 laurierblaadjes
2 teentjes knoflook
8 rozenknopjes (of 8 el rozenblaadjes)
2 el rozenwater (of -aroma)
1 citroen
2 uien
2 paddenstoelbouillonblokjes
2 el olijfolie
Peper en zout
Voor de pompoencrème:
200 g cashewnoten (enkele uren tot één nacht geweekt in water)
400 ml water
700 g pompoen (of butternut)
4 tl gerookt zout
1 el extra vierge olijfolie
2 tl appel(cider)azijn
Versgemalen zwarte peper
Voor de gebakken gnocchi
800 g bereide gnocchi
2 el olijfolie
Voor de boekweit-saliecrunch:
3 el olie om in te bakken
8 el boekweitkorrels
15 g salieblaadjes
Snuif zout
Bereiding:
Start enkele uren tot de avond vooraf:
Week de witte bonen in ruim water, samen met de laurierblaadjes en knoflookteen.
Week de cashewnoten in ruim water.
Bereiding gerecht:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
Schil en snij de pompoen in blokjes en rooster ongeveer 20 minuten in de oven op 180 °C tot de pompoen zacht is.
Verhit 1 el olijfolie in een ruime kookpot op middelhoog vuur. Snij de ui in kwarten, en de ½ citroen ook in de helft. Haal de teen knoflook en laurierblaadjes uit de pot met witte bonen.
Giet het water af. Voeg de ui, knoflook, citroen en laurierblaadjes toe aan de pot met olie en laat goudbruin bakken.
Blus de pot af met ruim water zodra de ui en citroen goudbruin zijn. Voeg dan ook de bonen, de rozenknopjes en het rozenwater toe en kook tot de boontjes de gewenste textuur hebben, ongeveer 30 minuten tot 60 minuten, afhankelijk van jouw bonen. Kook ze niet plat, ze mogen nog textuur hebben. Proef regelmatig. Giet ze dan af en haal de ui, knoflook, rozenknopjes en laurierblaadjes eruit. Dit zijn de citroen-rozenbonen.
Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
Doe de cashewnoten samen met 200 ml water in een blender/foodprocessor of gebruik een staafmixer en mix tot een gladde romige textuur. Voeg nadien alle andere ingrediënten voor de pompoencrème toe en mix tot een glad geheel. Dit is de pompoencrème. Zet opzij.
Verhit in een pan op middelhoog vuur 2 el olie en bak daarin de gnocchi lichtbruin en kruid met peper en zout. Deze stap geeft de gnocchi een extra lekkere textuur.
Verhit tot slot 2 el olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de boekweitkorrels en salieblaadjes toe aan de hete olie en bak tot de salie krokant is en de boekweitkorrels goudbruin. Werk af met een snuifje zout. Dit is de boekweit-saliecrunch.
Serveer op een bord de pompoencrème en strijk uit met een lepel. Verdeel daarover de gebakken gnocchi en dan de citroen-rozenbonen. Werk af met de salie-boekweitcrunch.
Laat het smaken!
x Lisa
Volg me op Instagram en Facebook voor meer kooktips & Hearty Vegan Food. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me met @nom.eat en dan kan ik mee volgen.
Comentários