Zaaaaalige koffie-chocolade cake! Zelfs al hou je niet van koffie als drank zou ik deze cake toch eens proberen. De cake zelf is minder zoet om de balans met de frosting goed te houden. Je kan de cake ook perfect zonder frosting maken, maar dan raad ik aan ongeveer 50 g suiker meer in het cakebeslag toe te voegen (en eventueel wat chocolate chip cookies in het beslag).
Laat het smaken & laat me zeker weten als je dit gerechtje maakt: deel een foto op social media en tag me met @nom.eat, dat is superleuk om te zien!
Ingrediënten:
300 g zelfrijzende bloem
100 g rietsuiker of palmsuiker (kokosbloesemsuiker) (of gewone kristalsuiker kan ook)
1 el pure cacao (poeder) + 1/2 tl extra
2 tl bakpoeder
goeie snuif zout
2 el koffiepoeder
1 el puddingpoeder (custardpoeder)
300 ml lauwe ongezoete plantaardige melk (ik gebruikte Oatly havermelk)
100 g vegan boter (bv. Alpro Bakken & Braden of Flora van AH)
1 tl citroensap
100 g poedersuiker
4 tl afgekoelde koffie
Keukenmateriaal:
oven
weegschaal
bakvorm van ongeveer 21 op 11 cm
Bereiding (ongeveer 45 minuten):
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de cakevorm lichtjes in en bestuif met bloem, zorg dat er overal een klein beetje bloem blijft kleven en klop de overtollige bloem er weer uit (zoals in het begin van het filmpje).
Meng in een grote mengkom de bloem, suiker, 1 el van de cacao, het bakpoeder, zout, koffiepoeder en puddingpoeder goed door elkaar.
Smelt de boter tot ze vloeibaar is. Doe in een maatbeker de lauwwarme melk en roer daar de boter door en het citroensap.
Voeg de natte ingrediënten toe aan de mengkom met droge ingrediënten en meng kort door elkaar tot alle ingrediënten gemend zijn. Roer niet de lang want dan krijg je een taaie cake.
Verdeel het cakebeslag over de ingevette cakevorm en bak voor 30 à 35 minuten. De baktijd is uiteraard afhankelijk van je oven, dus hou de cake in de gaten. Als je er in prikt met een lange naald moet die er droog uitkomen, dan is de cake klaar. Laat de cake volledig afkoelen en ga dan naar stap 6.
Maak de frosting. Neem twee kommetjes en verdeel de poedersuiker over de twee kommetjes (50 g per kommetje). Voeg in kommetje 1 4 tl koude koffie toe en meng door elkaar tot een egaal geheel. Voeg in kommetje 2 1/2 tl cacaopoeder toe en 3 tl water en meng tot een egaal geheel.
Verdeel de 2 soorten frosting over de afgekoelde cake in langwerpige strepen langs elkaar (zie foto) en trek er met een dun mespuntje/vorkpuntje lijnen door voor een marmereffect.
Smakelijk! Lisa
Wil je meer hearty vegan recipes & kooktips? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.
Comments