De brownie cookies uit mijn Vegan Bakklassiekers e-boek zijn chewy koekjes met een mooi gekrakeleerde brownie-‘laagje’ bovenop. O-ver-heerlijk! Hier combineer ik ze met de populaire 'Dubai chocolate' of ook wel: een vulling van krokante kataifi (ook wel kadayif) en pistache. Kataifi zijn deegsliertjes die je vaak terugvindt in Midden-Oosterse en Turkse gerechten (vooral bekend van baklava). Je kan ze lekker krokant bakken en gemengd met pistachepasta is dat keilekker. In Dubai chocolate gebruiken ze dat als vulling van een chocoladereep. Dit recept gaat nog ietsje verder. Het is heel belangrijk dat je de stappen voor de cookies zoals hieronder beschreven exact volgt en de ingrediënten in de juiste volgorde mengt, anders lukken de koekjes niet zo mooi.
Ingrediënten
Voor 14 stuks - 10 min. bereidingstijd + 15 min. oventijd + 30 min. afkoelen
Voor de dubai 'kataifi':
40 g kataïfi / kadayif (deegsliertjes uit de Turkse/Midden-Oosterse winkel - in de koeling)
20 g plantaardige boter
40 g pistachepasta
20 g ahornsiroop of agave (énkel nodig als de pistachepasta ongezoet is)
snufje zout
Voor de cookies:
30 g havermeel (fijngemalen havermout)
70 g water
120 g palmsuiker of bruine (kandij)suiker
2/3 tl zout
1 tl vanillepoeder of -extract
150 g zelfrijzende bloem
1 tl instant gist
200 g pure chocolade (50% cacao)
150 g chocolate chips
60 g plantaardige boter
zoutvlokken (optioneel, voor erop)
Bereiding
Maak eerst de 'Dubai kataifi':
Snij de kataifi in kleinere stukjes en haal ze uit elkaar.
Smelt de plantaardige boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de kataifi en het snufje zout toe aan de gesmolten boter en bak krokant en goudbruin in 5 à 10 min. op middelhoog vuur.
Meng de gebakken kataifi met de pistachepasta en ahornsiroop (als je die gebruikt). Zet opzij. Dit is de 'Dubai kataifi'.
Maak de brownie cookies:
Verwarm de oven voor op 160°C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
Meng in een klein kommetje het havermeel en het water tot een plakkerig geheel. Dit is het ‘haver-eitje’. Zet opzij en laat 5 minuten indikken.
Neem een grote mengkom en meng daarin het ‘haver-eitje‘, de suiker, het zout en de vanille met een klopper tot alles goed gemengd is. Dit is het suikermengsel. Zet opzij.
Meng in een andere kom de bloem en instant gist door elkaar en zet opzij.
Doe de chocolade (niet de chocolate chips) en de vegan boter in een kom en smelt het geheel in de microgolfoven of au-bain-marie. Let wel op dat de chocolade niet aanbrandt (dat kan soms snel gebeuren, zeker in de microgolf). Meng goed door elkaar tot een egaal geheel.
Voeg het chocolade-botermengsel toe aan de grote kom met het suikermengsel en meng alles goed door elkaar met een klopper.
Voeg de bloem en gist toe aan de grote kom en meng het geheel kort maar goed door elkaar met een pottenlikker. Meng tot slot de chocolate chips door het beslag. Zet het beslag 5 tot 10 minuten in de koelkast om het een beetje harder te maken.
Verdeel het deeg in hoopjes* over het bakpapier, laat telkens wat plek tussen de koekjes, want ze gaan nog uitzetten. Verdeel over alle koekjes wat van de 'Dubai kataifi'**. Werk indien je wil ook meteen af met wat zoutvlokken. Je maakt er ongeveer 14 koekjes mee. Bak de koekjes 10 tot 15 minuten op 160°C. De koekjes komen nog redelijk zacht uit de oven.
Haal de koekjes uit de oven en sla meteen eens met de bakplaat op een stevige ondergrond, zo verkrijg je het ‘gecraqueleerd’ effect bovenaan.
Laat de koekjes volledig (of toch bijna volledig) afkoelen voor het lekkerste resultaat.
*Wil je mooie ronde koekjes: maak dan met je handen bolletjes van het deeg die je een klein beetje plat drukt. Ik vind robuuste koeken ook wel mooi.
**In het oorspronkelijke recept vulde ik de koeken met het 'Dubai kataifi' mengsel (zoals je op de foto kan zien), maar het resultaat is lekkerder als je de koeken bovenop afwerkt met de Dubai kataifi.
Comments