Elke dertiger in dit land heeft twee dingen gemeen.
Eén: we denken allemaal nog dat we 25 zijn (coronajaren tellen niet, toch?).
Twee: we vinden vakantie in Zuid-Frankrijk oersaai, want we gingen daar vroeger élk jaar met onze ouders naartoe en willen wel iets avontuurlijkers... tot we er zelf toch eens belanden en denken: good old Zuid-Frankrijk! Want eerlijk... Zuid-Frankrijk heeft alles voor een goeie vakantie:
je hoeft niet te vliegen (auto en trein zijn allebei supermakkelijk, al is een auto wel handiger om tripjes te doen)
prachtige gevarieerde natuur voor de mooiste wandelingen
de charmantste dorpjes en stadjes
geurige ingrediënten om heerlijk te kokerellen
de heerlijkste marktjes om over te flanneren
Een e-book wordt het niet, maar ik deel wel graag mijn favoriete tips in deze blogpost, want het is zo de moeite! Ik deel het bericht even op in 2 streken: Languedoc en Provence. Weet wel dat wij uiteraard ook niet àlles hebben bezocht dus dat er allicht nog leuke tips zijn. Maar met deze maak je er al een topvakantie van.
Frankrijk als vegetariër/vegan
Even een voetnoot: Zuid-Frankrijk heeft de laatste jaren echt een inhaalbeweging gemaakt op vlak van vegetarisch en vegan eten. Zeker in de stadjes vind je voldoende opties. Wel hebben wij geleerd om eerder naar niet-Franse keukens te kijken, dan naar de Franse restaurants. In de Franse keukens staat er meestal wel al een 'plat végétarien' op de kaart, maar vaak valt het tegen (hoewel we hier zeker ook al uitzonderingen op hebben gevonden). Wel aten we heerlijk Ethiopisch, Congolees-Frans en modern (tips hieronder hoor ;)).
LANGUEDOC
1.Lac de Salagou (Salagoumeer) & Celles
Een prachtig kleurenspel met het bruin-rode zand op de rotsen, het blauwe water en de groene begroeiing. Bijna buitenaards.
2. Wandelen in Cirque de Mourèze
Prachtige rotsen. Een korte makkelijke wandeling.
3. Wandelen in Le Canyon du diable
Waanzinnig landschap, precies de maan of Mars. Wandelroute gevonden op Komoot, niet altijd echte wandelpaden en op momenten wel heel moeilijk beloopbaar. Stevige klim, maar zeker te doen. Wel de mooiste wandeling die we deden.
4. Bezoek de 'potteries' in Saint-Jean-De-Fos
Schattig dorpje met leuke 'potteries' en die keramieken elementen vind je overal in het dorpje terug, van tegeltjes tot zelfs de regenpijpen.
5. Eet bij Oizillon in Marseillan
Het beste dat we hebben gegeten in Frankrijk, bij de leukste uitbaters. We kenden hen al van hun vorige restaurant in Avignon (La Chapelle) (ze herkenden ons nog zonder dat we iets zeiden), maar nu hebben ze een nieuw plekje in Marseillan. Verder vonden we het daar niet bijzonder interessant, maar enkel en alleen voor Oizillon is een tripje naar Marseillan de moeite als je in de buurt bent.
Je kan hier zowel vegetarische als vegan opties krijgen (bel misschien best even op voorhand, dan voorzien ze extra gerechtjes).
6. Haal fougasse bij La Carioca Sète (brood)
Fougasse is zowat de Provençaalse versie van focaccia. Maar er is ook 'Fougasse d'Aigues Mortes' en dat is meer een fluffy brood vaak op smaak gebracht met suiker en oranjebloesem. Als het een goeie fougasse is, is dat superlekker en bij Carioca in Sète is hij top! Ook de cinnamon bun is er zalig (en ook de broden zagen er waanzinnig uit, maar proefden we niet).
PROVENCE
7. Markt in Aix-en-Provence
Altijd leuk die Provençaalse marktjes. In Aix heb je er verschillende op verschillende dagen.
8. Madeleintjes kopen bij Christophe Madeleines in Aix-en-Provence
Heel lekker, vooral als ze versgebakken zijn (wat altijd zo leek te zijn) en je ze dan meteen proeft: krokant vanbuiten, zacht vanbinnen.
9. Brunch bij Maison Nosh in Aix-en-Provence
Goed adresje voor ontbijt/brunch/lunch en koffie.
10. Vegan Ethiopisch eten bij Chez Ama in Aix-en-Provence
Veel verschillende smaken op een bord geserveerd met de typische injera: de gefermenteerde hartige pannenkoek van teff-meel. Door de fermentatie krijgt het een lichtzure smaak, vergelijkbaar met de Indische dosa. Heerlijk kleurrijke keuken.
11. Bezoek microbrouwerij Les Bulles de Provence in Puyricard (bij Aix-en-Provence)
Hier kan je hun zelfgebrouwen leuke speciale biertjes ontdekken. Je kan ze kopen, maar ze hebben ook een terras om te degusteren.
12. Eet Aïoli (complet)
Aïoli is de heerlijke looksaus met olijfolie, maar ook het gelijknamige gerecht waar de saus geserveerd wordt met groenten, gekookte eieren en vis. Bij 'Au Verre Levée' in Venelles (15 min. van Aix) is het elke vrijdagmiddag 'aïoli'-time en je kan er ook een heerlijke veggie-variant krijgen. Heerlijk onder de plataan met een glaasje wijn.
13. Brood en gebak van Hat's Patisserie in Aix
Dit taartje met verschillende texturen van pistache binnenin, getopt met oranjebloesemroom was echt to die for. Ook het brood is er fantastisch.
14. Midden-Oosterse wijk Noailles in Marseille
Hier waan je je echt in een zonnige Midden-Oosterse stad. Heerlijk snuisteren. Voor de rest vonden wij Marseille niet per se een aanrader (op onderstaand restaurant na).
15. Eet bij Libala in Marseille
In de Congolees-Franse keuken van Libala kan je keilekker lunchen. Originele fusion food, om nog maar te zwijgen over de fantastisch lekkere drankjes (passievruchtsapje en citroen-vanillelimo waren top!)
16. Flaneren door het prachtige Avignon
Avignon blijft mijn lievelings Franse stad. Must-visit!
17. Eet heerlijk Koreaans in Avignon
Pure Koreaanse keuken met simpele smaken, maar oh zo boenk erop! Veggie & vegan opties.
18. Eet de lekkerste Romeinse pizza in Avignon
19. Ga naar het theaterfestival in Avignon
Bezoek één of meerdere voorstellingen of geniet gewoon van de animo in de straten. P.S. de officiële voorstellingen zijn ondertiteld, maar wij gingen gewoon twee Franstalige stukken zien en ook dat was heel leuk.
20. Gecko's spotten bij valavond in Avignon
Aan elke lantaarn kan je 's avonds gecko's spotten. Iedereen loopt er gewoon voorbij, maar ze zijn zo cute!
21. Eet de 'plat végétarien' bij L'émulsion (Villeneuve-les-Avignon)
Hier aten wij al heel heel lekker vegetarisch (wel al een dikke 2 jaar geleden, maar ik wil deze tip toch graag nog delen). Bel even op voorhand om te vragen of ze een 'plat végétarien' kunnen maken.
22. Wandelen in de okermijnen in de Luberon
Ga wandelen in Le Sentier des Ocres in Roussillon of Colorado Provençal in Rustrel. Heel mooie bijzondere zichten met feloranje, rode en gele rotsen.
23. Wandelen van Cassis naar de Calanques
Cassis is een heel mooi maar toeristisch dorpje. Maar een wandeling in de Calanques is écht een hoogtepunt. Je kan vertrekken vanuit Cassis en doet dan een stevige wandeling naar één of meer 'calanques'.
24. De kalkstenen rotsen bewonderen op een wandeling aan Les-Baux-de-Provence
Altijd heel mooi rondwandelen/-rijden in Les-Baux-de-Provence. Ook een leuk (maar toeristisch) dorpje om te bezoeken.
25. Bezoek Les Carrières Lumières in Les-Baux-de-Provence
Kunstprojecties in een oude steengroeve. Altijd heel leuk.
26. Provençaalse Soupe au pistou eten bij Aïoli & Clafoutis
Breng een bezoekje aan het schattige (maar toeristische) dorpje Saint-Rémy-de-Provence en reserveer een tafeltje bij 'Aïoli & Clafoutis' (Chapeau de Paille). Bestel er de Soupe au Pistou en een extra potje Aïoli voor bij het brood. Toegegeven: je krijgt een giga pot aïoli die je nooit opkrijgt en het is redelijk prijzig. Maar dit is de échte Provençaalse keuken op zijn best. Het brood dat je erbij krijgt is ook van dat stevig goedgebakken brood dat in dikke sneden komt. Yum!
27. Bezoek een Fête de Pistou / Soirée de Pistou
Wij hadden helaas niet de kans nu, maar dit is een van mijn beste herinneringen als kind op reis met mijn ouders, zus en ons hondje Mipsie. We belandden in een dorpje op de 'pistoufeesten' en ontdekten daar de heerlijke Soupe au Pistou. Mijn zus en ik werden instant verliefd op dit traditionele Provençaalse gerecht. Hmmm! Heel veel Provençaalse dorpen hebben zo'n avond in de maand juni/juli/augustus, dus doe een beetje research online en wie weet vind je er een. Dit zijn meestal kleine dorpsfeesten, dus het is eigenlijk net leuk dat er niet zo veel over te vinden valt en je er mogelijks toevallig op uitkomt.
Recept spaghetti au pistou
Mijn twist op de Provençaalse klassieker Soupe au Pistou.
Ingrediënten voor 2 à 3 porties:
Groentesaus:
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
3 tenen look, in plakjes
steeltjes van de basilicum, fijngehakt
1 glas witte wijn
bouquet garni
800 g hele tomaten in blik, gecrusht
400 ml water
400 g bonen mix (vers of uit blik)
1 rode paprika, in blokjes
100 g snij- / sperziebonen
1 courgette, in blokjes
klein scheutje agave/suiker
peper, zout
Pistou:
1 teen verse look
20 g verse basilicum
voldoende goeie olijfolie
beetje edelgistvlokken (optioneel)
peper en zout
spaghetti, gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking
HOW TO:
1. Snij alle groenten volgens de aanwijzingen. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Stoof de ui aan tot glazig (maar niet gebruind).
2. Voeg de look en basilicumsteeltjes toe en stoof 2 min. mee aan.
3. Blus met de witte wijn en voeg het kruidenboeketje toe. Laat de alcohol verdampen in enkele minuten.
4. Voeg de tomaten, water, bonen (indien verse; uit blik moeten ze minder lang koken en voeg je ze toe samen met de courgette en de snijbonen in stap 5) en paprika toe en kruid met peper en zout. Voeg ook de agave toe. Roer goed door en laat 20 minuten pruttelen met deksel op de pan. Haal het deksel van de pot en laat nog 10 min. verder inkoken op middelhoog vuur of totdat de bonen gaar zijn.
5. Voeg de courgette en snijbonen toe en laat nog 7 minuten pruttelen.
6. Maak de pistou door alle ingrediënten te mixen in een vijzel of klein foodprocessortje.
7. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Serveer de spaghetti met de groentesaus en werk af met de zalige pistou.
Smakelijk!
Laat me zeker even weten wat je van deze tips en het recept vindt en tag @nom.eat in je stories als je een van de tips volgt. Ik ben benieuwd!
Lisa
.
Comments